Stemmen uit het verleden in Berliner Lautarchiv

Bijna honderd jaar geleden begon de Duitse taalkundige Wilhelm Doegen aan een ambitieus project: hij wilde een databank aanleggen met stemmen van alle volkeren van de wereld. Daarvoor maakte hij gebruik van de uitvinding van de fonograaf en de grammofoon. Bovendien stak de wereldgeschiedenis hem een handje toe. In Duitse gevangenissen kon hij tijdens de Eerste Wereldoorlog opnamen maken van krijgsgevangenen uit verschillende landen.

Zo verzamelde hij fragmenten in liefst 250 talen. Ze maken nu deel uit van het Berliner Lautarchiv. Daardoor is het mogelijk Vlaamse dialecten te beluisteren zoals ze een eeuw geleden klonken. In een reportage op VRT Radio 1 zijn enkele fragmenten te horen.

Leenwoorden

Uit welke talen heeft het Nederlands woorden geleend? En aan welke talen heeft het deze weer doorgegeven? Een antwoord op die vragen is te vinden op de website Living Sources. De talen worden er op een aantal kaarten van Google Maps getoond, en er worden telkens voorbeelden van (uit)geleende woorden gegeven. Wie op de naam van een andere taal klikt, krijgt vervolgens te zien uit welke talen deze weer woorden geleend heeft, en aan welke talen er woorden zijn uitgeleend.