Cultuur en techniek

De eerst vorst aan de grond en we mogen het cijfertje ’11’ in de datum zetten: 2017 begint op zijn einde te lopen! Tijd om even terug te blikken op het voorbije jaar. Naast een aantal hele grote technische vertaalprojecten hebben we ook meegewerkt aan enkele hele fijne, interessante culturele projecten. Een groter verschil in onderwerpen kan je amper bedenken en toch vergen ze eenzelfde intensiteit en gedrevenheid.

Een culturele vertaler werkt uiteraard niet aan technische teksten, noch omgekeerd. Ieder zijn specialiteit! Voor elk project zoeken we dan ook de meest geschikte vertaler en revisor. En blijkbaar doen we dat niet slecht, de klanten waren zonder uitzondering tevreden over het resultaat.

Benieuwd welke projecten 2018 voor ons in petto heeft!

Van chocolade tot WOI…

Het leven van een vertaler is nooit saai: de ene dag mag je je ‘bijten’ in teksten over de heerlijkste (Belgische, uiteraard) chocolade die er bestaat. Ja, heerlijk werken is het, maar misschien moeten we de volgende keer toch monsters vragen om de smaken beter te kunnen omschrijven?!

De dag erna mag je je verdiepen in een reeks foto’s die de Duitsers in de eerste Wereldoorlog in België maakten, of beter gezegd in de bijbehorende, vakkundige commentaren die zeer interessante inzichten bieden. De tentoonstelling De Duitse negatieven: een aanrader! Van 15/06 tot 17/09 in het Warandepark in Brussel.

En zo kom ik tot de slotsom dat ik ongetwijfeld een van de fijnste beroepen ter wereld heb… Het zijn stuk voor stuk leuke, zeer interessante projecten en als vertaler-revisor is het een waar voorrecht om vanop de eerste rij aan dergelijke projecten te mogen meewerken. We zijn niet alleen onverbeterlijke en onverzadigbare  lettervreters, we leren ook elke dag veel bij.

Vertaalbureau Ad Verbum nu ook op Facebook

Facebook, het is een fenomeen waar je niet omheen kan. Lang dachten we dat dit eigenlijk weinig interessant is in een B2B-omgeving als de onze, maar nu zijn we toch overstag gegaan en hebben een eigen Facebook-pagina aangemaakt.
Hoofddoel is niet om nieuwe klanten te winnen, maar wel om ‘de man in de straat’ een duidelijker beeld te geven van wat doen en wie we zijn. Aarzel dus niet, en like ons om op de hoogte te blijven over het reilen en zeilen bij Vertaalbureau Ad Verbum!
https://www.facebook.com/adverbum.be/?ref=aymt_homepage_panel

Translate server error

In 2008 plaatste een Chinees restaurant een tweetalig uithangbord aan de gevel om ook Engelstalige klanten aan te trekken. “Waarom zou ik niet wat geld besparen door beroep te doen op een van de talloze vertaalmachines op het internet?”, moet iemand van het restaurant gedacht hebben… Hij besloot geen beroep te doen op een menselijke vertaler en tikte de naam van het restaurant in op een automatische vertaalmachine op het internet, die onmiddellijk Engelse tekst produceerde.  Deze ‘vertaling’ werd vervolgens zonder enige controle door een taalprofessional gewoon afgeprint en aan de gevel van het restaurant bevestigd.  Jammer genoeg bleek de vertaalmachine niet te werken die dag. Het uithangbord vermeldde de veronderstelde Engelse vertaling: Translate server error.

Op naar een betere wereld in 2010!

We mogen de start van het nieuwe jaar uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan! Vooral dit jaar niet, want we staan op een keerpunt. Een keerpunt voor een betere wereld waarin er hopelijk een aantal stappen worden gezet naar meer gelijkheid en maatregelen worden genomen om de opwarming van onze dierbare aarde te stoppen.

Bij vertaalbureau Ad Verbum werken we vanuit een thuiskantoor, dus het woon-werkverkeer is al jaren minimaal. Toch kunnen ook wij nog een en ander doen om milieuvriendelijker te werken, zoals minder gaan printen, de verwarming een graadje lager zetten, ritjes met de wagen efficiënter combineren, etc. We proberen over alles bewust na te denken, net zoals u wellicht!

Graag wensen we al onze klanten en vertalers dan ook van harte een gelukkig, gezond en koolstofarm 2010! Als iedereen doet wat hij of zij kan, dan moet het gewoon lukken!

Najaarsdrukte

Nu de bladeren beginnen te vallen en het kille regenweer ons landje opnieuw herovert, lijken ook de mensen uit hun ‘zomerslaap’ te ontwaken… de vertaalprojecten stromen binnen!  Is dit een blijvende economische heropleving of louter het gevolg van een bepaald alomgekend budgettair fenomeen? Iedereen die ook maar een beetje ervaring heeft in de marketing kent immers het zeer bizarre, maar steeds terugkomende “De budgetten moeten op”-fenomeen… Net zoals de soldaten in het leger naar verluidt alle kogels – tot de allerlaatste! – moeten opschieten, verrichten de marketingverantwoordelijken in de laatste maanden van het jaar steevast nog gauw een aantal uitgaven zodat hun budget het volgende jaar niet teruggeschroefd wordt!  Het resultaat: er heerst een gezellige drukte in ons vertaalbureau en in tegenstelling tot de zomermaanden hebben de meeste vertalers opnieuw een goed gevulde volle planning. Er bestaat geen beter medicijn om het trieste najaarsweer te vergeten!

De vakantie staat voor de deur…

Hoewel de vakantie een periode is waarin we eens helemaal het ‘verstand op nul’ kunnen zetten en zalig kunnen ontspannen, is de periode die eraan voorafgaat vaak net het tegenovergestelde: er lijken wel honderden zaken georganiseerd te moeten worden en vaak moet er nog een berg administratie in orde gebracht worden voor we vrijdag eindelijk de deur voor een weekje achter ons kunnen dichttrekken. Eventjes stressen dus! Vele vertalers én klanten genieten ondertussen al van een welverdiende vakantie en de meeste lopende projecten zijn inmiddels afgewerkt, dus op zich lijkt het voorlopig weinig problemen op te leveren dat Vertaalbureau Ad Verbum dit jaar voor het eerst de deuren een weekje sluit in de zomerperiode.

Ik “zie” jullie dan ook graag fris en uitgerust terug begin augustus, want dan vliegen we er opnieuw in! Tot dan!

Vakantiekriebels

De zomer heeft zich dit jaar alweer in al haar prachtige en minder aangename facetten laten zien: na een aantal schitterende weken met zomerse temperaturen, was het de beurt aan de spreekwoordelijke ‘regen na de zonneschijn’ (of was het omgekeerd?): deze week teisterde een ware zondvloed ons landje. Maar dat kon de pret niet derven!

Waar het hart vol van is stroomt de mond van over en dat was deze week te merken: de vakantie-aankondigingen van onze freelance vertalers stroomden binnen. Ook wij zullen binnenkort (van 24/7 tot 3/8) van een weekje welverdiende rust genieten. En ja, ook al doe ik mijn job heel graag toch kijk ik er al van ganser harte naar uit om even andere lucht op te snuiven, in een andere cultuur te bewegen of gewoon zalig het verstand op nul te zetten en alleen maar te genieten.

Ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om iedereen, klanten en vertalers, een zeer welverdiende vakantie toe te wensen. Geniet ervan!

Zomers briesje…

Niks zo fijn als een heerlijke zomerdag! De zon verspreidt een weldadige warmte die zachtjes getemperd wordt door een zomers briesje. De zin bekruipt me dan ook om gewoon de laptop te nemen en om voor één keer van alle technologische snufjes gebruik te maken waarmee dit thuiskantoor is uitgerust: het terras wenkt! Uiteraard is dat best wel zalig werken op het terras, maar ideaal is het toch ook weer niet om een vertaalbureau te runnen vanop het terras, zeker niet als je buur een kippenliefhebber is… Zo loopt er op een bepaald ogenblik een telefoontje binnen dat ik beantwoord met het draadloze toestel… Tot zoverre alles pico bello geregeld en onder controle, maar dat was buiten de haan gerekend die net op dat ogenblik besloot om stemoefeningen te gaan doen… Zeer vervelend, met schaamrood op de wangen leg ik de klant dus uit dat ik het weer zo heerlijk vond dat ik maar besloten had om op het terras te werken en dat de haan mijn gezelschap blijkbaar zo leuk vond dat hij van verrukking even een ariaatje aanhief. Blijkbaar wist de klant niet goed hoe te reageren, maar aan zijn toon merkte ik toch een zekere jaloezie toen hij zei “Tja, dat is heel wat beter dan het kotje zonder ramen waar ik hele dagen in zit… En die haan kan je misschien beter in de soep draaien!”.

Zo zie je maar, het leven van een vertaler is nooit saai!

Druk, druk, druk…

Na een relatief kalme periode leek er deze week een hele vloedgolf projecten op ons te worden losgelaten, het ene project al groter dan het andere! Adrenaline! Alsof er ergens iemand op een knopje gedrukt had om de reservoir ‘hangende projecten voor vertaalbureau’ in één klap te legen, het was bij wijlen bijna hallucinant wat er allemaal uit de kast kwam vallen…

Het bleek dan ook geen sinecure om alle projecten bij bekwame en ervaren vertalers geplaatst te krijgen, maar nu, aan het einde van de werkweek, blijkt alles mooi georganiseerd en perfect onder controle. Geen plekje vrij op de planning, nagenoeg iedere vertaler heeft van ons een vol programma gekregen, maar toch hoor je niemand klagen. Wat een topteam!

Kortom, het was een superweek, we blikken er met een bevredigd gevoel op terug maar zijn tegelijkertijd ook heel blij dat het bijna weekend is. Tijd om even nieuwe energie op te doen om de nieuwe adrenalinerush die ons hopelijk volgende week wacht opnieuw in goede banen te leiden. Wat zo hebben we het liefst!